Wykonanie
Choć za oknem świeci słońce, to rano jest już dość zimno... Dlatego z przyjemnością robię teraz wypieki
drożdżowe. Tym razem zrobiłam
chałkę z
cynamonem. Przepis znalazłam na WŻ . Polecam - jest pyszna, aromatyczna i pachnąca :) Podaję z moimi zmianami.
Składniki:3 szklanki
mąki + ewentualnie do podsypania1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy2/3 szklanki ciepłego
mleka30g świeżych
drożdży2 łyżki
masła2 łyżki
sezamu2 płaskie łyżeczki
cynamonu2 łyżki
rodzynek2
żółtkabiałko do posmarowania
chałki +
sezam do posypaniaSposób przygotowania:1.
Drożdże wymieszać z ciepłym
mlekiem, 1 łyżką
cukru i 1 łyżką
mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.2.
Masło stopić i wystudzić.3.
Mąkę przesiać, dodać do niej resztę
cukru,
cukier waniliowy,
cynamon, ziarna
sezamu i
rodzynki. Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do
mąki, wbić
żółtka, wlać
masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać
mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
chałkę smarujemy
białkiem i posypujemy ziarnami
sezamu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.5.
Chałkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 35-40 minut (do ładnego zrumienienia).Smacznego!!!