ßßß

Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki1 całe jajko i 1 żółtko (w oryginal e 2 żółtka)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietany1 kostka margarynyBeza:1 białko jajka12 dag cukru pudruSposób przygoto wania:1. Składniki na cias to wykł a damy ko lejno na stolnicę, najpierw sie kamy mąkę z margaryną, następ nie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jak ciasto kruche. Sc hładzamy w lodówce.2. Białko ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder.3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy bezą. Ja dodatkowo każdą wyciętą cho inkę posypałam kolorową posypką, a resztę pozostawiłam z samą b ezą.4. Ciasteczka piecze my przez ok 15 minut w 150-180 st. C (lub do delikatnego zrumienienia się bezy - wszak wszystko zależy od piekarnika).5. Warstwa bezowa może pękać kiedy jest cieniutka. Ostatnią porcję smarowałam grubo pozostałą bezą i upiekły się rewelacyjnie bez pękania (jak na niżej zał ączonym zdjęciu).Smacznego!!!Źródło: Bake&Taste