Wykonanie
Przygotowałam na kolację pastę z
awokado i
papryczki chili. Za ostrość
papryki odpowiedzialna jest substancja (kapsaicyna), która powoduje wydzielanie endorfin, więc po takim posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;)Składniki (+- 5 porcji):½
papryczki chili1 ząbek
czosnku1
awokado2 łyżeczki
soku z cytryny3 łyżeczki pestek
słonecznika1
pomidorPomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z
ciemnym pieczywem. Panuje pogląd, że osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych przypraw. Istnieją jednak badania, które dowodzą, że
chili może chronić błonę śluzową żołądka i tym samym pomagać w leczeniu wrzodów. Radzę jednak podchodzić do tego ostrożnie i obserwować, jak reaguje nasz organizm. Jeśli po
chili czujemy się źle i mamy tzw. zgagę, a
wyniki badań nie wskazują na poprawę, lepiej odstawić tę pikantną
przyprawę .