ßßß Cookit - przepis na Na ostro - pasta z awokado i chili

Na ostro - pasta z awokado i chili

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam na kolację pastę z awokado i papryczki chili. Za ostrość papryki odpowiedzialna jest substancja (kapsaicyna), która powoduje wydzielanie endorfin, więc po takim posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;)
Składniki (+- 5 porcji):
½ papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki pestek słonecznika
1 pomidor
Pomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z ciemnym pieczywem. Panuje pogląd, że osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych przypraw. Istnieją jednak badania, które dowodzą, że chili może chronić błonę śluzową żołądka i tym samym pomagać w leczeniu wrzodów. Radzę jednak podchodzić do tego ostrożnie i obserwować, jak reaguje nasz organizm. Jeśli po chili czujemy się źle i mamy tzw. zgagę, a wyniki badań nie wskazują na poprawę, lepiej odstawić tę pikantną przyprawę .
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/01/na-ostro-pasta-z-awokado-i-chili.html