Wykonanie
Guacamole to pyszne, zdrowe i szybko robiące się masełko z
awokadoPotrzeba:1 dojrzałe
awokado1
pomidor (jeśli małe to dwa)1 ząbek
czosnkukilka kropel soku z cytryny/limonki (bez też wyjdzie, ja dziś zapomniałam dać ;))
sól i
pieprz do smaku
Awokado obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż i pozbawiamy pestki,
pomidory obieramy ze skórki,
czosnek obieramy z łupki.I teraz są dwie
drogi:
Awokado i
pomidora kawałeczkujemy wrzucamy do miseczki, dorzucamy tam ząbek
czosnku, wciskamy trochę
cytryny, przyprawiamy, blendujemy
Awokado kawałeczkujemy, rozgniatamy porządnie widelcem, dodajemy drobno pokawałeczkowanego
pomidora. Dziamdziamy ro razem aż do uzyskania przyzwoitej masy, wciskamy
czosnek, trochę
cytryny, dodajemy
przyprawy, mieszamy.
Internety mówią, żeby guacamole jeść z nachosami. Pewnie można. Ja guacamole wykorzystuje do smarowania
pieczywaTu bułeczki z guacamole,
pomidorem i ciapką sojonezu. Tłuste szaleństwo :)Smacznego!