ßßß Cookit - przepis na paprykowy kurczak w cieście

paprykowy kurczak w cieście

nazwa

Wykonanie

KURCZAK. U mniej w domu częsty gość zwłaszcza w porze obiadowej czasem w panierce a czasem w towarzystwie cebuli i śmietany. Ostatnio zjawił się mocno przesiąknięty czosnkiem i papryką i choć trochę ostry, przypadł nam bardzo do gustu. Nieco inaczej a szybko i niezbyt wyszukanie a jednak inaczej. Taki kurczak będzie pasował do wszystkiego a co najważniejsze będzie pasował dzieciom (szczególnie z frytkami;)).
Oto niezbędne składniki:
2 piersi z kurczaka
szklanka mąki
2 jajka
słodka i ostra papryka
pieprz
sól
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy a następnie oczyszczamy z nadmiaru żyłek i tłuszczu (chyba, że
lubicie). Teraz każdą z osobna kroimy lekko pod kątek aby uzyskać coś w rodzaju "medalionu" czyli niewielkie kawałki mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Wrzucamy go do miski, dokładamy do niego ok łyżeczki soli, pieprz, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Przyprawy łączymy razem i nacieramy nimi nasze kawałki mięsa. Teraz najlepiej odstawić tak zamarynowanego kurczaka na jakiś czas do lodówki ale jeśli Wam się śpieszy, możecie także przystąpić do kolejnego kroku.
Patelnię wypełniamy olejem i rozgrzewamy.
Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich sól i odrobinę papryki (słodkiej i ostrej).
Do jajek dosypujemy mąkę i łączymy ją z jajami aż znikną niepotrzebne grudki. Ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście i przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię.
Pilnujemy aby się nie przypalił:).
Mięso możemy najpierw usmażyć a potem włożyć w odpowiednim naczyniu do piekarnika aby zachowało ciepło.
Smacznego.
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/03/paprykowy-kurczak-w-ciescie.html