ßßß Cookit - przepis na Risotto szafranowe z kalafiorem

Risotto szafranowe z kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Skoro dziś już była przystawka to czas na danie główne, a mianowicie risotto. U mnie podane z zielonym kalafiorem, szafranem i pieczonymi filetami z kurczaka.
Risotto to nic innego jak ryż podsmażany wraz z cebulą na wodzie i winie z różnymi dodatkami. Po ugotowaniu risotto miesza się z masłem i utartym serem np. parmezanem.
Składniki (dla 2 osób)
- szklanka ryżu
- szklanka białego wina
- 1.5 szklanki wody
- kalafior zielony lub biały
- pół łyżeczki szafranu
- cebula
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szafran zalewamy 3 łyżkami wina a kalafior kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie wsypujemy ryż, wlewamy wino i mieszamy. Kiedy wino odparuje wlewamy trochę wody, dodajemy kalafior i mieszamy.
Przygotowanie całego risotto zajmuje około 20 minut i ważne jest, żeby nie doprowadzić do przypalenia ryżu, dlatego co jakiś czas mieszamy i dolewamy wodę.
Gdy zużyjemy już całą wodę dodajemy szafran i mieszamy, tak by połączyć wszystkie smaki ze sobą. Kiedy ryż już będzie miękki dodajmy parmezan, mieszamy i dodajemy masło. Na sam koniec przyprawiamy solą według uznania.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2014/10/risotto-szafranowe-z-kalafiorem.html