Wykonanie
Skoro dziś już była przystawka to czas na danie główne, a mianowicie risotto. U mnie podane z zielonym
kalafiorem,
szafranem i pieczonymi
filetami z kurczaka.Risotto to nic innego jak
ryż podsmażany wraz z
cebulą na wodzie i
winie z różnymi dodatkami. Po ugotowaniu risotto
miesza się z
masłem i
utartym serem np.
parmezanem.Składniki (dla 2 osób)- szklanka
ryżu- szklanka
białego wina- 1.5 szklanki
wody-
kalafior zielony lub biały- pół łyżeczki
szafranu-
cebula- 2 łyżki startego
parmezanu- łyżka
masła- 2 łyżki
oleju-
sólPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
szafran zalewamy 3 łyżkami
wina a
kalafior kroimy na mniejsze kawałki.Do garnka wlewamy
olej, dodajemy
cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie wsypujemy
ryż, wlewamy
wino i mieszamy. Kiedy
wino odparuje wlewamy trochę
wody, dodajemy
kalafior i mieszamy.Przygotowanie całego risotto zajmuje około 20 minut i ważne jest, żeby nie doprowadzić do przypalenia
ryżu, dlatego co jakiś czas mieszamy i dolewamy
wodę.Gdy zużyjemy już całą
wodę dodajemy
szafran i mieszamy, tak by połączyć wszystkie smaki ze sobą. Kiedy
ryż już będzie miękki dodajmy
parmezan, mieszamy i dodajemy
masło. Na sam koniec przyprawiamy
solą według uznania.