Wykonanie
Po zupie dyniowej,
dżemie i placuszkach
dyniowych przyszła
pora na kolejny przepis z tym świetnym warzywem. Miałem kilka pomysłów w głowie i wybór padł na tartę
dyniową. Słyszałem wiele
razy, że taka
tarta jest niesamowicie pyszna i przyznaje, że tak właśnie jest:).Taką tartę można nieco urozmaicić, dodając np. skórkę z
pomarańczy albo
brzoskwinie.Składniki:- 1,5 szklanki
mąki- 120 g
masła- 5 łyżek
cukru pudru- szczypta
soli- 2 łyżki
mleka- 2
jajka- pół kg dyni- 450 ml
mleka- 200 g
cukru- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego- łyżeczka
olejku waniliowegoPrzygotowanie:Na stolnicę lub blat przesiewamy
mąkę, wsypujemy
cukier puder oraz
sól i mieszamy ze sobą. Dodajemy
masło i za pomocą noża siekamy na mniejsze kawałki. Kolejno dodajemy
mleko i
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do rondelka wkładamy pokrojoną
dynię, wsypujemy
cukier,
cukier wanilinowy,
olejek waniliowy oraz
mleko. Stawiamy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż
dynia będzie miękka. Po tym czasie ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładką masę i zostawiamy do ostygnięcia.Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, posmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy ponownie do lodówki na 20 minutPiec nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy
ryż lub
fasolę celem obciążenia. Pieczemy przez 10 minut, ściągamy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut.Do masy dyniowej wbijamy
jajko i ponownie miksujemy. Na ciasto wylewamy masę
dyniową i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Kiedy masa będzie sztywna, wyjmujemy z piekarnia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Bon appetit:)