ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

nazwa

Wykonanie

Po zupie dyniowej, dżemie i placuszkach dyniowych przyszła pora na kolejny przepis z tym świetnym warzywem. Miałem kilka pomysłów w głowie i wybór padł na tartę dyniową. Słyszałem wiele razy, że taka tarta jest niesamowicie pyszna i przyznaje, że tak właśnie jest:).
Taką tartę można nieco urozmaicić, dodając np. skórkę z pomarańczy albo brzoskwinie.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 120 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- pół kg dyni
- 450 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- łyżeczka olejku waniliowego
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder oraz sól i mieszamy ze sobą. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na mniejsze kawałki. Kolejno dodajemy mleko i jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do rondelka wkładamy pokrojoną dynię, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy oraz mleko. Stawiamy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Po tym czasie ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładką masę i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy ponownie do lodówki na 20 minut
Piec nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż lub fasolę celem obciążenia. Pieczemy przez 10 minut, ściągamy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut.
Do masy dyniowej wbijamy jajko i ponownie miksujemy. Na ciasto wylewamy masę dyniową i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Kiedy masa będzie sztywna, wyjmujemy z piekarnia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Bon appetit:)
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/11/tarta-dyniowa.html