Wykonanie
Kiedy tylko dopadnie mnie ochota na coś słodkiego staram się poeksperymentować z różnymi składnikami w kuchni. Jak każdy lubię
słodycze ze sklepów, ale czasami wolę sam coś przygotować. Takie słodkości są czasami o wiele lepsze i bez żadnych polepszaczy.Muffinki zrobiłem z bardzo prostych składników. Wystarczy tylko trochę czasu i dobrych chęci.W tym przepisie można zmodyfikować kilka składników.
Kakao można zastąpić rozpuszczoną
czekoladą. Myślę, że efekt może być dużo lepszy. Ja użyłem
kakao, gdyż nie miałem
czekolady. Można również użyć zwykły
cukier a zamiast
mleka świetnym składnikiem może być kwaśna
śmietana czy
jogurt grecki. Dobrym zamiennikiem będzie również nutella zamiast
masła orzechowego, ale musimy
mieć na uwadze, że efekt nie będzie już taki sam a smak zdecydowanie inny.Z muffinkami można eksperymentować na wiele sposobów, nie trzeba posiadać nie wiadomo jakich składników. Wystarczą podstawowe składniki i trochę kreatywności.Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 5 łyżek
kakao- łyżeczka
proszku do pieczenia- pół szklanki
brązowego cukru- pół szklanki
oleju- 3
jajka- pół szklanki
mleka-
masło orzechowePrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier oraz
kakao i mieszamy ze sobą. Następnie wlewamy
olej,
mleko oraz wbijamy
jajka. Miksujemy mikserem na gładką, gęstą masę.Papilotki wkładamy do foremki na muffinki. Pędzelkiem pomoczonym w
oleju smarujemy papilotki. Wlewamy po łyżce masy czekoladowej do każdej foremki. Następnie dajemy po łyżeczce
masła orzechowego i zalewamy ponownie masą
czekoladową.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.