Wykonanie
Za oknem śnieg i mróz a w kalendarzu informacja, że pojutrze Wielkanoc.... hmmm na przekór pogodzie zrobimy więc babkę
bananową. Babka miała być
chlebkiem, ale w damskiej wersji prezentuje się znacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :)Ciasto
bananowe:4 dojrzałe
banany200 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli2
jajka150 g
cukru100 ml
oleju roślinnego1 łyżka
cukru waniliowegoMieszamy
mąkę z proszkiem,
sodą i
solą.
Jajka ucieramy z
cukrami i
olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem
banany i dobrze mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia.Ciasto przekładamy do nasmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min. najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło.
Sos karmelowy:1 szkl
cukru150 ml
śmietany 36%2-3 łyżki
masłaCukier rozpuszczamy na patelni (nie mieszając). Do rozpuszczonego dodajemy
śmietanę i
masło, mieszamy i gotujemy ok 10 min na maleńkim ogniu - powinno trochę zgęstnieć. Studzimy na tyle, by nie był to wrzątek, ale tak aby nadal dało się łatwo rozprowadzać. Polewamy babe obficie.Pychota, najlepiej jeszcze na ciepło :) można poszaleć z
bitą śmietaną jeśli ktoś ma w nosie kalorie.