Wykonanie
Przepis jeszcze ze szkoły średniej, czyli sprzed roku 1997 ;) wybróbowany dziesiąki
razy, zawsze udany i zawsze pyszny. Najlepsze jest to, że do ciasta można użyć w zależności od preferencji i stanu lodówki:
kefiru,
maślanki,
jogurtu, naturalnych albo
smakowych.1 opakowanie u mnie dziś
maślanka truskawkowa1 opakowanie
oleju (po tejże np.
maślance czy
kefirze - wszystko odmierzamy tym samym pudełeczkiem)2 opakowania
cukru (ponieważ dodałam smakowej a więc słodkiej
maślanki zmniejszyłam ilość do 1 opakowania)2 łyżeczki
proszku do pieczenia (dałam więcej bo nawaliłam na wierz ciasta dużo rzeczy i nie chciałam aby opadło)3
jaja3 opakowania mąkiProste? To teraz będzie jeszcze prościej -
jaja zmiksować z
cukrem, dodać reszte składników i jeszcze chwile pomiksować. GOTOWE :)Wsadzamy do piekarnika, ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.U mnie dziś na wierzch poszły
maliny i
borówki amerykańskie. Ciasto zalałam dodatkowo
śmietanką wymieszaną z
cukrem waniliowym i
jajkiem. Całość musiała się piec 1,5 godziny w 160-170 stopniach, bo ciasto wyszło wysokie i mokre.Aha pieczemy w prostokątnej brytfance lub dużej tortownicy. Smacznego!