ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej (ok. 130 g)
500-600 ml przegotowanej, letniej wody
1 duży ząbek czosnku polskiego
3 małe listki laurowe
3 ziarna pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
kawałek skórki chleba upieczonego na zakwasie
Mąkę zalać wodą, dodać przyprawy, pokrojony ząbek czosnku i skórkę chleba, dobrze wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Zakwas trzeba codziennie mieszać. Mój zakwas trzeciego dnia zaczął nabierać charakterystycznego zapachu, jutro lub pojutrze będzie z niego żurek :).
Koszt: ok. 80 gr.
Organizator: KasiaJ Organizator: Aniko
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/03/zakwas-na-zurek.html