ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z fasolą w sosie pomidorowym

Młoda kapusta z fasolą w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Miałam w lodówce kapustę i duży zapas fasoli w szafkach ( jeszcze się nie skończył ), i to i to trzeba było zjeść, więc pomyślałam, że obydwa składniki połączę w jedno. Sprawdziłam w internecie jak się gotuję kapustę i czy już podobny wynalazek istnieje, i jakie moje zdziwienie było jak się okazało, że jest to danie wigilijne! Je się u was coś takiego na święta? Bo ja nigdy nie słyszałam xD
W każdym razie, rozgrzewający i sycący jednogarnkowiec a'la bigos i pierwsze danie wigilijne w tym roku na polskich blogach specjalnie dla Was :)))
Na 2-3 porcje potrzebujemy :
Pół główki małej kapusty ( u mnie w sklepie nazywało się to kapusta sałatkowa )
1 szklanka pokrojonych w piórka kolorowych cebul
1 szklanka suchej fasoli
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
Po 2 listki laurowe i ziela angielskiego
Po 3 duże szczypty chilli, brązowego cukru i pieprzu ziołowego
Po łyżeczce majeranku i cząbru
Niecała łyżeczka soli
Odrobina oleju
Fasolę moczymy przez noc i następnego dnia gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę drobno szatkujemy. W dużym garnku podsmażamy do miękkości cebulę, przesmażamy przez chwilę z przeciśniętym przez praskę czosnek. Do gara wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jak już zmięknie, to dodajemy puszkę pomidorów i rozgniatamy je łyżką/widelcem. Do tego ugotowana fasola, listki laurowe i zioło angielskie, zalewamy to kolejną szklanką wody, przykrywamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy resztą przypraw i zjadamy np z chlebem albo tak jak ja :
Z miksem sałat, marchewką i lekko podsmażonymi ziemniakami z ziołami
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/11/moda-kapusta-z-fasola-w-sosie.html