Wykonanie
» Ćevap c« to rodzaj chorwackich kiełbasek, a właściwie
mięsa siekanego, dobrze przyprawionego, uformowanego w
kiełbaski. Smaży się je na grillu. Ja proponuje zrobić domowe » Ćevap c« pieczone w foli, dzięki
czemu jest bardzo kruche i soczyste.Składniki:1 kg
mięsa wieprzowego (
łopatka, karczek)500 g
cebuli500 g świeżej zielonej lub
czerwonej paprykisólpieprzMięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z pokrojoną w kostkę
cebulą, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę. Doprawić
pieprzem i
solą. Masę uformować w grubsze
kiełbaski i owinąć folią, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Piec 30 min, po tym czasie folię lekko rozchylić i piec jeszcze przez 10 min., aby
mięso się zrumieniło.Wyjąć z foli i podawać wraz z sosem.Smacznego :)Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Przepisy kulinarne narodów Jugosławii"