Składniki:1 kurczak2-3 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek poracebulakawałek kapusty włoskiej lub kalarepy lub różyczka kalafioraziele angielskie3/4 łyżki solipieprzUmytego, oczyszczonego i pokrojonego na części kurczaka zalać w garnku zimną wodą tak, aby cały był zanurzony. Dodać obrane warzywa. Obraną cebulę przekroić na pół i chwilę podsmażyć na suchej patelni. Wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Doprowadzić rosół do wrzenia, zmniejszyć płomień, odszumować chochlą wazową płukaną w zimnej wodzie. Gotować wywar na wolnym ogniu około godziny. Gdy rosół będzie gotowy, wyjąć warzywa oraz ugotowane mięso.Mięso można wykorzystać np. do pasztecików.Rosół podawać z domowym makaronem i marchewką pokrojoną na talarki, posypany natką pietruszki.Smacznego :)