Wykonanie
Moje drugie podejście do
kiełbasy domowym sposobem, bez użycia
szynkowara i osłonki barierowej.
Mięso:500 g
łopatkiPrzyprawy:11 g peklosoli1 ziarenko
ziela angielskiego (rozbite w moździeżu)1 łyżeczka
pieprzuszczypta
kurkumy,
kolendry,
kminku,Z
mięsa usunąć błony oraz tłuszcz, większą część pokroić na kawałki ok. 2-3 cm, resztę zmielić. Połączyć
mięsa za sobą, dodać peklosól,
przyprawy i mieszać do rozprowadzenia ok. 2-3 min. Przełożyć do woreczka za struną, pozostawić na 3 godz. w temp pokojowej, następnie włożyć
mięso (w woreczku) do lodówki.Peklować
mięso w lodówce przez 24 godz.Po tym czasie dolać do
mięsa 7 ml
wody ugniatać przez woreczek ok 20 min., do uzyskania kleistej konsystencji.Przełożyć
mięso do mniejszego woreczka za struną (lub większego i mocno zrolować). Całość zawinąć w folię spożywczą (okręcić ok. 5
razy), mocno ściskając, związać oba końce.W garnku zagrzać
wodę do temperatury ok. 75-80 ° C włożyć
kiełbasę, gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę.Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna
wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną
wodę. Przełożyć
kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.Smacznego :)