Wykonanie
Przed laty, od pewnej Pani, dostałam przepis na wyjątkowy
dżem i sok. Robi się go z małą ilością
cukru i zgodnie z zasadą pięciu przemian. Sprawdza się idealnie do
malin,
truskawek,
wiśni,...Składniki na sok i
dżem:1 kg
malinszczypta
kurkumy200 g
cukruszczypta
imbiruszczypta
soliMaliny z pozostałymi składnikami gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu, gotować jeszcze 10 min. Wyłączyć i odstawić na 1 - 2 godz. do wystygnięcia. Zlać sok do słoików.Do
dżemu malinowego dodać:odrobinę
bazyliiszczyptę
kurkumy100 g
cukruDo pozostałego miąższu
malinowego odrobinę
bazylii, szczyptę
kurkumy i
cukier. Gotować na małym ogniu do zagotowania + 10 min, następnie ostudzić. Czynność powtórzyć 5 - 6
razy, aż powidła nabiorą gęstości.
Dżem przełożyć do słoików.Pasteryzować sok i
dżem 10 min od zagotowania
wody.