ßßß Cookit - przepis na Dżem i sok z malin, z małą ilością cukru

Dżem i sok z malin, z małą ilością cukru

nazwa

Wykonanie

Przed laty, od pewnej Pani, dostałam przepis na wyjątkowy dżem i sok. Robi się go z małą ilością cukru i zgodnie z zasadą pięciu przemian. Sprawdza się idealnie do malin, truskawek, wiśni,...
Składniki na sok i dżem:
1 kg malin
szczypta kurkumy
200 g cukru
szczypta imbiru
szczypta soli
Maliny z pozostałymi składnikami gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu, gotować jeszcze 10 min. Wyłączyć i odstawić na 1 - 2 godz. do wystygnięcia. Zlać sok do słoików.
Do dżemu malinowego dodać:
odrobinę bazylii
szczyptę kurkumy
100 g cukru
Do pozostałego miąższu malinowego odrobinę bazylii, szczyptę kurkumy i cukier. Gotować na małym ogniu do zagotowania + 10 min, następnie ostudzić. Czynność powtórzyć 5 - 6 razy, aż powidła nabiorą gęstości. Dżem przełożyć do słoików.
Pasteryzować sok i dżem 10 min od zagotowania wody.
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/09/dzem-i-sok-z-malin-z-maa-iloscia-cukru.html