ßßß
Składniki:400 g mąki (typ. 500)2-3 jajkaszczypta soliszczypta kurkumy (dla zdrowia i koloru)6-8 łyżek zimnej wodyMąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól i kurkumę, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrabiając. Podzielić na części, cienko rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać mąka, zwinąć w rulon i ostrym nożem kroić drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy, pozostawić do przeschnięcia.Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem kurkumy, oleju, imbiru, soli, gotować ok 5 - 9 min. (zależy od grubości rozwałkowanego ciasta i czy chcemy al dente).*Makaron gotuje się w tzw. morskiej wodzie, dobrze dosolonej.**Dobrze wysuszony, nie ugotowany makaron, można przechowywać do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.