ßßß Cookit - przepis na Domowy makaron

Domowy makaron

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
400 g mąki (typ. 500)
2-3 jajka
szczypta soli
szczypta kurkumy (dla zdrowia i koloru)
6-8 łyżek zimnej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól i kurkumę, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrabiając. Podzielić na części, cienko rozwałkować, pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać mąka, zwinąć w rulon i ostrym nożem kroić drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy, pozostawić do przeschnięcia.
Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem kurkumy, oleju, imbiru, soli, gotować ok 5 - 9 min. (zależy od grubości rozwałkowanego ciasta i czy chcemy al dente).
*Makaron gotuje się w tzw. morskiej wodzie, dobrze dosolonej.
**Dobrze wysuszony, nie ugotowany makaron, można przechowywać do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/09/domowy-makaron.html