ßßß Cookit - przepis na Mini Pavlova, na Urodziny Bloga.

Mini Pavlova, na Urodziny Bloga.

nazwa

Wykonanie

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników.
Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w pieczeniu bezy, może się ona czasem nieudać. Moje pierwsze bezy były zbyt przesuszone i nie miały wilgotnego środka. Dokładnie wysuszyć to można małe beziki, a beza do torów powinna mieć chrupki wierzch i piankowe wnętrze.
Jak to w przepisie na bezę trzeba dodać sporo cukru, ale bez tego wypiek się nie uda. Bardzo słodka beza jest zrównoważona niesłodzoną bitą śmietaną i kwaśnymi owocami.
Składniki:
2 białka z jaj ekologicznych
100 gram cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
1 szkl. śmietany kremówki 30%
do przybrania - listki mięty i owoce (truskawki, borówka amerykańska, maliny, jeżyny)
Przygotowanie
Schłodzone białka i szczyptę soli ubić na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać.
Gdy piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca, dodać skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijać jeszcze 1 minutę.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 15 cm i lekko oprószyć skrobią ziemniaczaną (dzięki temu beza nie będzie przywierała do papieru).
Za pomocą łyżki przełożyć ubitą pianę na narysowany okrąg, lekko wygładzić boki bezy, na górze uformować niewielkie wgłębienie. Po upieczeniu zostanie ono wypełnione bitą śmietaną i owocami.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni, wstawić blachę z bezą i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
Bezę piekłam ok. 35 minut, gdy wierzch był już suchy i zaczęły pojawiać się na nim spękania (widoczne na zdjęciach), wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam lekko uchylone drzwi, aby beza wystygła.
Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, na górę bezy (w uformowane wgłębienie) nałożyć bitą śmietanę, udekorować owocami i listkami mięty.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/10/mini-pavlova-na-urodziny-bloga.html