ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-pszenny z gruszką

Chleb żytnio-pszenny z gruszką

nazwa

Wykonanie

Potrzeba matką wynalazków, w koszyku z owocami dojrzewają gruszki, a chętnych do konsumpcji brak. Zaczęłam się zastanawiać jak zagospodarować te mocno dojrzałe owoce. Przypomniałam sobie o chlebie z gruszką, o którym czytałam na blogu Leśny Zakątek . Od jego autorki sporo dowiedziałam się o pieczeniu chleba.
Chleb udał się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek gruszki nie ma wpływu na smak chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi.
Składniki zaczynu:
45 g zakwasu z mąki żytniej razowej
100 g mąki żytniej typu 720
100 g lekko ciepłej wody
150 g startej na tarce, dojrzałej gruszki (ze skórką)
Składniki ciasta właściwego:
395 g zaczynu
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g maki żytniej typu 720
85 g startej na tarce, dojrzałej gruszki
130 g letniej wody
1/2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
Przygotowanie zaczynu:
W misce wymieszać składniki zaczynu. Miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Wodę, ocet jabłkowy i sól wymieszać dokładnie.
Obie mąki dokładnie wymieszać i przesiać przez sito.
Gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zaczynu.
Wodę i mąkę dodawać stopniowo do zaczynu.
Ciasto mieszać przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
Formę na chleb (26x12 cm) posmarować olejem i posypać otrębami.
Przełożyć ciasto do foremki przy pomocy łyżki. Wygładzić powierzchnię ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie.
Wierzch ciasta posypać mąką razową lub otrębami.
Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok. 2 godzinach ciasto powinno lekko wyrosnąć, tak aby wypełniało blaszkę po brzegi.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni.
Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powierzchnię ciasta spryskać wodą oraz spryskać wnętrze piekarnika (robię to przy pomocy spryskiwacza do kwiatów).
Piec chleb w 230 stopniach przez 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Po zakończeniu pieczenia wyjąć chleb z foremki, zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę (moczę ściereczkę w wodzie i mocno odciskam, aby była lekko wilgotna) i pozostawić na kratce do studzenia ciasta do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
Jeśli lubisz chleb na zakwasie, zobacz również:
chleb staropolski
chleb staropolski marmurkowy
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/06/chleb-zytnio-pszenny-z-gruszka.html