ßßß Cookit - przepis na Placuszki twarogowe (małdrzyki)

Placuszki twarogowe (małdrzyki)

nazwa

Wykonanie

Delikatne, puszyste i ...trudne do smażenia.
Składniki:
0,5 kg twarogu tłustego
2 jaka
3-5 łyżek mąki
mały cukier waniliowy
kilka łyżek mleka
szczypta soli
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładkie, gęste ciasto.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię ze spora ilością oleju. Pod plackami musi wytworzyć się skórka, dopiero w tedy można przekładać je bardzo ostrożnie na drugą stronę.
Po usmażeniu, układać placki na ręczniku papierowym i postępować jak z sernikiem - pozostawić kilka chwil do stężenia.
Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i jagodami.
Placuszki podałam z konfiturą różaną.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/10/placuszki-twarogowe-madrzyki-delikatne.html