ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką.

Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką.

nazwa

Wykonanie

Doskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :)
Składniki
- 4 płaty śledziowe solone typu Matjas
Sos
- 1 malutka cebulka
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 duży ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej smietany
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc) do lodówki. W celu przegryzienia się smaków :)
Smacznego :)
Wykonanie
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/01/sledzie-w-sosie-czosnkowo-koperkowym-z.html