Wykonanie
Przepyszny, aromatyczny
truskawkowy kompot, na zimę jak znalazł :) Sezon
truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać go na maxa , aby
potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata. Kompoty są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :)Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0 , 7 l, połowa 0 , 9 l )-
truskawki 4 kg-
cukier 1 kg-
woda 3 litryWykonanie
Truskawki myję pod bieżącą, zimną
wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry
wody mieszam z kilogramem
cukru i gotuję 3 minuty. Powstały
syrop studzę i zalewam
truskawki w słojach.
Truskawki w słojach nakładam do pełna,
syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą,
potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami.Pasteryzacja:Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam
wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykrywam pokrywką, stawiam na gaz. Kiedy
woda się zagotuje, zmniejszam ogień i pasteryzuje kompoty 5 minut. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia.Często robię to na raty,wtedy nie czekam aż
woda w garnku się wystudzi, tylko wyjmuję gorące kompoty na gruby ręcznik, przykrywam je ze wszystkich stron tym ręcznikiem i trzymam tak długo aż całkiem wystygną. W tym czasie pasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata.Smacznego :)