Wykonanie
Choć sezon na
truskawki już raczej się kończy, zdążyłam jeszcze zrobić
syrop truskawkowy. I już żałuję, że tak mało go mam, bo w naszym domu schodzi bardzo szybko. Ale nadrobimy to w przyszłym roku. W tym, będzie jeszcze
syrop porzeczkowy,
sok z czarnej porzeczki i zobaczymy co jeszcze uda się upolować.
Składniki:- 500 ml
wody- 1,5 kg
truskawek już umytych i obranych z szypułek- 1 kg
cukruPrzepis:Do dużego garnka wrzucić
truskawki, zalać
wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać
cukier. Gotować, aż
syrop zgęstnieje. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący
syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.Smacznego.źródło: własne
wpis dodaję do akcji: