Wykonanie
Jeśli uda się nam kupić chudziutkie
żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do
żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu
mąka, czy
śmietana. Tak przygotowane
żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z
marchewki,
cebulki i dobranych przypraw.Składniki-
żeberka wieprzowe paski ok. 60-70 dkg.-
marchewka 3 szt.-
cebula 1 duża szt.-
czosnek 2 ząbki- domowa
wegeta,
majeranek,
listek laurowy,
ziele angielskieWykonanie
Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną
wodą. Tylko tyle aby
woda przykryła
mięsko. Następnie do
żeberek dodaje pokrojoną w plasterki
marchewkę, w półplasterki
cebulę, zmiażdżony
czosnek, i wszystkie
przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej miękkości. Podczas duszenia trzeba sprawdzać stan
wody, jeśli za dużo odparuje dolewam uzupełniam. Na koniec sosu ma zostać około połowa i ma być dość gęsty.
Żeberka podaję z ziemniaczkami
purre i z dowolna surówką, bądź
sałatką.U mnie dziś z surówką z
kapusty pekińskiej :http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kapusta-pekinska-najprostsza-smaczna.htmlSmacznego :)