Wykonanie
Kolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników.
Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim " przegryzieniu się" dominują w niej
śledzie. Stad jej nazwa - śledziowa - Bo mogła by być zwykłą
sałatką z dodatkiem
śledzi.
Sałatkę śledziową robię często, zawsze wtedy kiedy zostaną mi ugotowane
ziemniaki z obiadu. ( nie lubię wyrzucać jedzenia) Ale przede wszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na
śledzie.Akurat tym razem miałam
matiasy w
oleju, ale mogą być też zwykłe
matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć.
Składniki-
śledzie w
oleju typu
matjas ok.250 gram ( 4 grube płaty )- ugotowane
ziemniaki 3 duże lub 4 małe- ugotowane
jajka na twardo 2 szt.-
jabłko 1 malutkie, lub pól dużego-
ogórki kiszone 3 małe, lub 2 duże-
zielona cebulka-
majonez,
śmietana 12%Wykonanie
Śledzie,
ziemniaki,
jajka,
ogórki,
zielona cebulkę i
jabłko kroje w drobna kosteczkę. Dodaję
majonez i
śmietanę ( tyle aby
sałatkę dało się dobrze mieszać) I odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę.Po tym czasie jest gotowa i smaczna, polecam spróbować :)Smacznego :)