Wykonanie
Pappardelle z
marchewki to bardzo ciekawy sposób na zastąpienie
makaronu oraz na urozmaicenie smakowe. Nie wymaga ono wielu składników ani czasu, a dodatek pozostawiam w wyborze,
mięsny,
rybny czy tak jak w moim przypadku
jajko sadzone na
maśle. Ważne aby wszystkie te składniki pochodziły z dobrych i naturalnych źródeł, wówczas zapachy i smaki sprawią nam wielka przyjemność.Zapraszam.Składniki:6
marchewek (najlepiej z ogródka i w proporcjach dla 2 osób)2 łyżki
oliwy2 łyżki
miodu kwiatowego1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzu2 szczypty
ziół włoskich3-4 szczypty
curryWykonanie:Na patelni rozgrzać
oliwę,
miód, dodać
curry i inne
przyprawy. Pokrojoną odpowiednią obieraczką do warzyw
marchew, dorzucić do rozpuszczonych w tłuszczu i miodzie przypraw, chwilę całość karmelizować. (Nie pozbawiać chrupkości tej
marchwi, bo straci ona na wartości w daniu) Podawać z dowolnym dodatkiem, u mnie jest to swojskie
jajko, usmażone na
maśle, szczęśliwie, bo podwójne
żółtko ;).
Smacznego.