Wykonanie
Zapraszam na przystawkę z
wędzonego łososia i
awokado w towarzystwie aromatycznych
oliwek, dojrzałego
pomidora oraz
kaparów. Jest to danie bardzo smaczne, pełne cennych witamin, dietetyczne i, co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu. Można oczywiście dla skrócenia tego, jakże cennego dzisiaj czasu, zaangażować gości, co uczyni, że przystawka będzie ciekawsza, a może nawet wzbogacona o inne smaki jak i wspólną zabawę.Składniki:2 dojrzale
awokado2 duże dojrzale
pomidory (albo kilka mniejszych)2 łyżki
kaparów1 garść czarnych
oliwek (mogą być zielone, bez znaczenia)200 g
wędzonego łososia3 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1
cytryna1 pęczek świeżego
kopru1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzuWykonanie:W misce w kolejności umieścić pokrojone
pomidory (dla wrażliwszych bez skórki),
awokado,
łososia,
oliwki,
kapary lekko rozdrobnione, posiekany świeży
koper,
oliwę, świeżo wyciśnięty
sok z cytryny (1 łyżka), przyprawić
solą i
pieprzem (uwaga słony
łosoś) i wszystko delikatnie wymieszać.
Smacznego.