ßßß Cookit - przepis na Przystawka z wędzonego łososia i awokado

Przystawka z wędzonego łososia i awokado

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przystawkę z wędzonego łososia i awokado w towarzystwie aromatycznych oliwek, dojrzałego pomidora oraz kaparów. Jest to danie bardzo smaczne, pełne cennych witamin, dietetyczne i, co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu. Można oczywiście dla skrócenia tego, jakże cennego dzisiaj czasu, zaangażować gości, co uczyni, że przystawka będzie ciekawsza, a może nawet wzbogacona o inne smaki jak i wspólną zabawę.
Składniki:
2 dojrzale awokado
2 duże dojrzale pomidory (albo kilka mniejszych)
2 łyżki kaparów
1 garść czarnych oliwek (mogą być zielone, bez znaczenia)
200 g wędzonego łososia
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 cytryna
1 pęczek świeżego kopru
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
W misce w kolejności umieścić pokrojone pomidory (dla wrażliwszych bez skórki), awokado, łososia, oliwki, kapary lekko rozdrobnione, posiekany świeży koper, oliwę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny (1 łyżka), przyprawić solą i pieprzem (uwaga słony łosoś) i wszystko delikatnie wymieszać.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/06/przystawka-z-wedzonego-ososia-i-awokado.html