ßßß Cookit - przepis na Ryż ze świeżą bazylią i miętą

Ryż ze świeżą bazylią i miętą

nazwa

Wykonanie

Ryż podany do dania głównego nie musi być wcale nudny, wystarczy dorzucić do ugotowanego już masło i świeże zioła, a uzyskamy bardzo smaczny i aromatyczny dodatek, pasujący idealnie do ryb i białych mięs.
Składniki:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
2 szklanki wody
1 szczypta soli morskiej
1 garść świeżej bazylii
1 garść świeżej mięty
30 g masła
Wykonanie:
Ryż gotować około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia, z odrobiną soli, do odparowania wody tak aby było al dente, (to bardzo ważne, ryż nie może być rozgotowany i klejący). Do ugotowanego gorącego ryżu dodać masło, wymieszać całość, a następnie dorzucić posiekane zioła. Podawać.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/08/ryz-ze-swieza-bazylia-i-mieta.html