ßßß Cookit - przepis na Trufle marcińskie

Trufle marcińskie

nazwa

Wykonanie

Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam!
Składniki:
150 g białego maku
50 g masy marcepanowej
1/3 szklanki cukru pudru
80 g orzechów
50 g blanszowanych migdałów
2 suszone figi
4 suszone daktykle
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżeczka łupin babki jajowatej
Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao
Przygotowanie:
Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami.
W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietanką kokosową. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, łupiny babki jajowatej i całość dokładnie wymieszać. Wstawić na ok. godzinę do lodówki, następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć np. w mielonych orzechach.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/11/trufle-marcinskie.html