Wykonanie
Takie dobroci miałam dziś na śniadanie - przepyszne muffiny z soczystymi
borówkami, mięciutkie, wilgotne, mało słodkie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. To będzie dobry dzień, deszczowa aura mi niestraszna :)

Składniki (na 12 szt.):225 g
mąki pszennej115 g
mąki pszennej razowej typ 20003 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytryny110 g
cukru trzcinowego nierafinowanego1
jajko1 duży, bardzo dojrzały
banan (rozgnieciony widelcem lub zblendowany)5 łyżek
oleju285 ml
maślanki225 g świeżych
borówek amerykańskich
cukier puder do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.2. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.3. W drugiej misce roztrzepać
jajko, dodać rozgniecionego
banana,
olej i
maślankę. Dokładnie wymieszać.4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie
borówki.6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można posypać
cukrem pudrem.
