ßßß Cookit - przepis na Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

nazwa

Wykonanie

Takie dobroci miałam dziś na śniadanie - przepyszne muffiny z soczystymi borówkami, mięciutkie, wilgotne, mało słodkie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. To będzie dobry dzień, deszczowa aura mi niestraszna :)
Składniki (na 12 szt.):
225 g mąki pszennej
115 g mąki pszennej razowej typ 2000
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
110 g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 jajko
1 duży, bardzo dojrzały banan (rozgnieciony widelcem lub zblendowany)
5 łyżek oleju
285 ml maślanki
225 g świeżych borówek amerykańskich
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.
2. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
3. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać.
4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.
5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki.
6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/05/muffiny-z-borowkami.html