Wykonanie
Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA,
potem ciastka świąteczne, a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją
drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym
stole.
Składniki:
2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g miękkiego
masła1,5 szklanki
cukru +3 łyżki4 roztrzepane
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/3 szklanki
kakao1/3 szklanki zaparzonej mocnej
kawy (ostudzonej)1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej espressoGanasz
czekoladowy:150 ml
śmietany kremówki (zamiast kremówki dałam
śmietanę 12%)100 g
czekolady deserowejDodatkowo:50 g drobno posiekanej
gorzkiej czekoladymałe opakowanie kolorowych
jajeczek czekoladowychPrzygotowanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. W misie miksera utrzeć miękkie
masło na puch, następnie (dalej ucierając) stopniowo dosypywać
cukier. Dodać ekstrakt
waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać
masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane
jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać
mąkę, miksując tylko do połączenia składników.W małej miseczce wymieszać
kakao,
cukier i
kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną
kawę i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mieszankę
kawy z
kakao i wymieszać. Małą formę do babki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Na przemian wykładać do formy dwa rodzaje ciasta (po ok. 2 łyżki), można delikatnie zamieszać ciasto nożem, aby powstał marmurkowy wzór.
Piec ok. 60 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ja piekłam z termoobiegiem w temp. 155°C na najniższym poziomie przez 70 min.Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie na 10 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.Ganasz
czekoladowy:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babkę i posypać posiekaną
czekoladą. We wgłębieniu babki umieścić kolorowe
jajka.