Wykonanie
Chciałabym Was zaprosić do wspólnego robienia
nalewki ze
śliwek węgierek. Niestety na efekt końcowy trzeba będzie poczekać ładnych parę miesięcy, jednak myślę, że warto uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie
nalewki składa się z
trzech etapów:I etap: zalanie
śliwek alkoholem i odstawienie na 4-5 tygodniII etap: dodanie
cukru i odstawienie na kolejne 2 tygodnieIII etap: przefiltrowanie i odstawienie na 6 miesięcy, aby
nalewka dojrzała (dodano 29.12.2014 : już po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania
nalewka jest rewelacyjna!!!)
I etap:Składniki (ilość można podwoić):700 g dojrzałych, słodkich
śliwek węgierek500 ml
wódki100 ml
spirytusu rektyfikowanego 95%Przygotowanie:
Śliwki umyć i wypestkować, przełożyć do szklanego słoja i zalać
wódką wymieszaną ze
spirytusem (
alkohol powinien całkowicie zakrywać
owoce).
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 4-5 tygodni.Na razie to tyle. Do przepisu na
nalewkę wrócę za parę tygodni :)
II etap (po 4-5 tygodniach):Potrzebujemy:300 g
cukru (lub mniej przy bardzo słodkich śliwkach)Odlać
alkohol ze
śliwek, a
śliwki zasypać
cukrem, potrząsnąć kilkakrotnie słojem i odstawić na 2 tygodnie. Można też dodać
cukier bez odlewania
alkoholu.
III etap (po 2 tygodniach):Dodać
alkohol do
śliwek i porządnie potrząsnąć słojem. Następnie przecedzić
nalewkę np. przez filtr do
kawy lub przez gazę (kilkakrotnie złożoną) i przelać do butelek.Odstawić w ciemne miejsce na ok. pół roku, aby
nalewka dojrzała. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza, więc warto poczekać :)A co z pozostałymi śliwkami? Można ich użyć do ciasta bądź chwilę poddusić z dodatkiem
cukru i zawekować, ale trzeba pamiętać, że w owocach jest moc :).