Wykonanie
Druga
nalewka, którą przygotowałam na tegoroczne Boże Narodzenie to
nalewka śliwkowa. Czeka na Święta już od końca września.
Nalewka wyszła pyszna, słodka i ma piękny kolor. Cieszę się, że przygotowałam ją z podwójnej porcji. Zabieram ją ze sobą na Wigilię do rodziców, mam nadzieję, że im posmakuje.Składniki:1 kg
śliwek węgierek0,5 kg
cukru0,5 l
wódki0,25 l
spirytusuWykonanie:Umyć i osuszyć
śliwki. Następnie włożyć je do dużego słoja i zasypać
cukrem. Gdy puszczą nieco soku i
cukier się rozpuści, zalać
wódką i
spirytusem. Szczelnie zakręcić słoik i co jakiś czas mieszać, nie otwierając słoja.Po około 2-3 miesiącach, kiedy
śliwki się dostatecznie obkurczą,
nalewkę odcedzić i przelać do karafek lub butelek.