ßßß Cookit - przepis na Bardzo proste lody truskawkowe (bez jajek)

Bardzo proste lody truskawkowe (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam swój smak lata: Obłędne lody truskawkowe domowej roboty. Bardzo smaczne, kremowe, nie zamarzają na kamień dzięki dodatkowi ekstraktu z mięty. Poza tym do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszyna do lodów.
Smak lodów truskawkowych trafnie określają słowa Nigelli Lawson, więc nie będę się siliła na własne wyszukane środki stylistyczne i mam nadzieję, że również poczujecie "smak błękitnego nieba, słońca ogrzewającego ramiona".
Składniki (na ok. 1 , 5 l):
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%
ok. 400 g truskawek
szczypta soli
1,5 łyżki domowego ekstraktu miętowego
Przygotowanie:
1. Misę miksera wraz z rózgą wstawić do zamrażalnika.
2. Truskawki umyć i odszypułkować. Kilka truskawek pokroić w drobną kostkę i odłożyć, resztę
zblendować na gładki mus.
3. Do zmiksowanych truskawek dodać skondensowane mleko, szczyptę soli i ekstrakt miętowy, miksować do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać.
4. Wyjąć misę miksera z zamrażalnika, wlać do niej zimną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno.
5. Ubitą śmietanę dodawać po łyżce do zmiksowanych truskawek i delikatnie połączyć.
6. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do szczelnego pojemnika i schować do zamrażalnika na min. 6 godzin.
Źródło/ Inspiracja: dishinwithdi.com
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/06/bardzo-proste-lody-truskawkowe-bez-jajek.html