Wykonanie
Przedstawiam Wam swój smak lata: Obłędne
lody truskawkowe domowej roboty. Bardzo smaczne, kremowe, nie zamarzają na kamień dzięki dodatkowi ekstraktu z
mięty. Poza tym do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszyna do
lodów.Smak
lodów truskawkowych trafnie określają słowa Nigelli Lawson, więc nie
będę się siliła na własne wyszukane środki stylistyczne i mam nadzieję, że również poczujecie "smak błękitnego nieba, słońca ogrzewającego ramiona".
Składniki (na ok. 1 , 5 l):1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (533 g)400 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30 lub 36%ok. 400 g
truskawekszczypta
soli1,5 łyżki domowego ekstraktu
miętowegoPrzygotowanie:1. Misę miksera wraz z rózgą wstawić do zamrażalnika.2.
Truskawki umyć i odszypułkować. Kilka
truskawek pokroić w drobną kostkę i odłożyć, resztę
zblendować na gładki mus.3. Do zmiksowanych
truskawek dodać skondensowane
mleko, szczyptę
soli i ekstrakt
miętowy, miksować do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę
truskawki i wymieszać.4. Wyjąć misę miksera z zamrażalnika, wlać do niej zimną
śmietanę kremówkę i ubić na sztywno.5. Ubitą
śmietanę dodawać po łyżce do zmiksowanych
truskawek i delikatnie połączyć.6. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do szczelnego pojemnika i schować do zamrażalnika na min. 6 godzin.Źródło/ Inspiracja: dishinwithdi.com