Wykonanie
Cześć =) Zapewne większość z Was lubi
lody. Ja uwielbiam
lody zwłaszcza z
owoców leśnych:
malinowe,
jagodowe, a najbardziej
poziomkowe.
Lody można jeść codziennie, dlatego postanowiłem spróbować
lodów własnej produkcji, tym razem
truskawkowych. Wyszły fantastycznie, od teraz
będę robić je częściej.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania własnych
lodów truskawkowych, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 1 puszka
mleka słodzonego (około 500g)- 400ml zimnej
śmietany kremówki 30%- 400g
truskawek- 100g
truskawek na musSposób wykonania:1)
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, po czym miksujemy w blenderze kielichowym wraz z zimnym
mlekiem na jednolitą masę, a następnie przelewamy do miski.
2) Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy porcjami do masy truskawkowej, mieszając silikonową
łopatką.
3) Miksujemy na mus
truskawki (100g).4) Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem
truskawkowym.
5) Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 6-8 godzin. Jeśli
lody są długo w zamrażalniku, wyjmujemy je około 20 minut wcześniej, żeby łatwiej nam było nabierać je łyżką do
lodów.
Smacznego =)