ßßß
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):Ciasto:4 szklanki (o poj. 250 ml) mąki krupczatki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kostka masła (200 g)1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowy2 jajka2 żółtka3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnegoNadzienie z jabłek:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej3 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Ciasto:Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, całe jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Nadzienie z jabłek:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C.Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć nadzienie z jabłek. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Piec 40-45 min (u mnie 45 min.).10-15 min. przed końcem pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekł.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.Źródło/ inspiracja: ciasta.net