ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na półkruchym cieście

Szarlotka na półkruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne :) Spróbujcie koniecznie - w mojej opinii jest to szarlotka idealna :)
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):
Ciasto:
4 szklanki (o poj. 250 ml) mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Nadzienie z jabłek:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto:
Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, całe jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.
Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C.
Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć nadzienie z jabłek. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Piec 40-45 min (u mnie 45 min.).
10-15 min. przed końcem pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekł.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło/ inspiracja: ciasta.net
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/03/szarlotka-na-pokruchym-ciescie.html