Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na
mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne :) Spróbujcie koniecznie - w mojej opinii jest to szarlotka idealna :)
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):Ciasto:4 szklanki (o poj. 250 ml)
mąki krupczatki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
masła (200 g)1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy2
jajka2
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnegoNadzienie z
jabłek:2 kg
jabłek1
cukier waniliowy1 łyżka
bułki tartej3 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Ciasto:Ręcznie : Posiekać
masło z przesianą
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder i
cukier waniliowy. Palcami rozetrzeć grudki, dodać
żółtka, całe
jajka i jogurt/
śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Nadzienie z
jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z
bułką tartą,
cynamonem i
cukrem waniliowym.Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 ° C.Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć nadzienie z
jabłek. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Piec 40-45 min (u mnie 45 min.).10-15 min. przed końcem pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekł.Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Źródło/ inspiracja: ciasta.net