Wykonanie
Dziś zapraszam na pięknie pachnące, wilgotne i bardzo smaczne ciacho. Proste i szybkie w wykonaniu - nie ma opcji, żeby komuś nie wyszło - zawsze się udaje :) W sam raz do niedzielnej
kawy lub
herbaty.
Składniki:1 kg
jabłek2 łyżeczki
cynamonu2,5 szklanki *
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaogarść dowolnych
orzechówgarść
suszonych owoców (ja użyłam
wiśni, ale równie dobrze mogą to być
rodzynki czy
żurawina)1 i 1/4 szklanki
cukru3
jajka1 szklanka
olejupół szklanki
mleka1 łyżka
soku z cytryny* szklanka o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C . Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem.
2.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, skropić
sokiem z cytryny i posypać
cynamonem, wymieszać.3. Do misy miksera wbić
jajka, dodać
cukier i miksować do białości.4. Do drugiego naczynia przesiać
mąkę razem z
sodą,
proszkiem do pieczenia i
kakao.5. Do zmiksowanych
jajek (nie przerywając miksowania) dodać
olej i
mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki.6. Na koniec dodać pokrojone
orzechy oraz sparzone
suszone owoce. Dokładnie wymieszać.7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z
jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść
jabłek.8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 45-50 min.U mnie wystarczyło 45 min.9. Ciasto (po ostudzeniu) posypać
cukrem pudrem.