ßßß
Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)):500 g miodu naturalnego2 niepełne szklanki cukru250 g masła lub margaryny1 kg + 1 szklanka mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonej125 ml mlekaszczypta soli1 czubata łyżka ciemnego kakao3 torebki przyprawy do piernika (lub ok. 60 g domowej przyprawy)Przygotowanie:Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać przyprawy i bakalie, wymieszać.Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało.Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem ogrzać je przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej mąki), podczas wyrabiania zwilżyć dłonie wodą i wtedy ciasto znowu nabierze elastyczności.Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki.Piec w 160-170 stopniach przez ok. 9-11 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem w 160 stopniach przez 11 minut.Po wyjęciu pierniczków z piekarnika ich brzeg powinien być twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba, co jakiś czas przemieszać.Źródło: W kuchni AganiokPo ostudzeniu pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem z tego przepisu.



