ßßß
Składniki:50 dag mąkiszklanka cukru3/4 kostki margarynyszklanka mleka3 jajka5 dag drożdżygarść rodzynkówcukier waniliowyłyżka oliwyPrzygotowanie:Drożdże wymieszać z letnim mlekiem oraz łyżeczką cukru i mąki. Jajka utrzeć z cukrem. Rozpuścić margarynę i odstawić do wystygnięcia. Gdy rozczyn urośnie połączyć wszystkie składniki i wyrobić mikserem. Wsypać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Przełożyć ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej formy z kominkiem (użyłam dużej formy o średnicy 28 cm), wypełniając ją do 2/3 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godz (lepiej co jakiś czas do ciasta zaglądać, mi już po 2 godz. wypełniło całą formę). Piec 45 min. w temp. 180-200 stopni C. Ja piekłam w nagrzanym piekarniku do 160 stopni z termoobiegiem przez 36 minut . Upieczoną babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego"