Wykonanie
Nie przepadam za
dynią, jest dla mnie trochę zbyt mdła, dlatego postanowiłam połączyć ją z aromatyczną
pomarańczą. Zestaw jak najbardziej do siebie pasuje,
pomarańcz nadaje wyrazistego smaku, więc
konfitura z dyni i
pomarańczy zdecydowanie przypadła mi do gustu. Polecam Wam ten przepis, zwłaszcza, że sezon na
dynie powoli dobiega końca :)
Potrzebujemy:1 , 5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni1 kg
pomarańczy300 g
cukru1 łyżeczka
cynamonuObraną, wydrążoną i pokrojoną w kostkę
dynię przekładamy do garnka i zasypujemy
cukrem. Zostawiamy ją na dwie godziny, w tym czasie puści sok.Następnie gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.W tym czasie obieramy i kroimy w dużą kostkę
pomarańczki, pozbawiamy je białej błonki.Gdy
dynia zrobi się miękka i zacznie się rozpadać, dodajemy do niej pokrojoną
pomarańczę.Gotujemy do momentu aż
pomarańcze się rozpadną, a
woda odparuje.Przyprawiamy
cynamonem, przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do momentu aż ostygną żeby się zawekowały.Gotowe! :)