Wykonanie
1 kg zielonych fig1/2 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy750 g
cukrucynamonFigi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy
owoc kroimy pionowo na ćwiartki.Wkładamy pokrojone
figi do sporego rondla i polewamy
sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z
pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki
wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż
figi zmiękną.
Cynamon dodajemy do smaku.Do rondla wsypujemy
cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając łyżką, aż
cukier się rozpuści.Zagotowujemy i gotujemy
owoce przez mniej więcej 20 minut, następnie pasteryzujemy.Przepis to mix różnych przepisów.