Mus czekoladowy bez masła i jajek? Można! Do tego połączenie czekolady z pomarańczą - jedno z moich ulubionych połączeń. Rozpływający się w ustach, delikatny..pachnący zimą i świętami (dzięki pomarańczce). Jeśli nie próbowaliście, nie czekajcie, zróbcie :-)Potrzebujemy:1 tabliczkę gorzkiej czekolady400 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru3 krople aromatu pomarańczowegosok z 1/4 pomarańczki1 pomarańczka do przystrojeniaŚmietanę kremówkę podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż doprowadzimy ją do wrzenia. Czekoladę siekamy, gdy kremówka się zagotuje - zdejmujemy ją z ognia i dokładamy czekoladę oraz cukier puder. Mieszamy, czekamy aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając.Schładzamy w lodówce do temperatury lodówkowej :-)Masa jest dosyć płynna, dodajemy aromat i sok z pomarańczki i miksujemy aż zgęstnieje. Uwaga, nie miksujemy zbyt długo! Jak tylko zgęstnieje, przestajemy miksować.Przekładamy do pucharków (3-4).Układamy na wierzchu obrane kawałki pomarańczki. Smacznego!