ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Mus czekoladowy bez masła i jajek? Można! Do tego połączenie czekolady z pomarańczą - jedno z moich ulubionych połączeń. Rozpływający się w ustach, delikatny..pachnący zimą i świętami (dzięki pomarańczce). Jeśli nie próbowaliście, nie czekajcie, zróbcie :-)
Potrzebujemy:
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 krople aromatu pomarańczowego
sok z 1/4 pomarańczki
1 pomarańczka do przystrojenia
Śmietanę kremówkę podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż doprowadzimy ją do wrzenia. Czekoladę siekamy, gdy kremówka się zagotuje - zdejmujemy ją z ognia i dokładamy czekoladę oraz cukier puder. Mieszamy, czekamy aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając.
Schładzamy w lodówce do temperatury lodówkowej :-)
Masa jest dosyć płynna, dodajemy aromat i sok z pomarańczki i miksujemy aż zgęstnieje. Uwaga, nie miksujemy zbyt długo! Jak tylko zgęstnieje, przestajemy miksować.
Przekładamy do pucharków (3-4).
Układamy na wierzchu obrane kawałki pomarańczki. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/11/mus-czekoladowo-pomaranczowy.html