ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wróciłam! Byłam na wspaniałym czwartkowym weselu i oto jestem z powrotem:) Dzień przed wyjazdem postanowiłam opróżnić naszą lodówkę, żeby nic się nie zepsuło. Dzięki temu powstała pyszna lasagne z zaskakującymi składnikami, które jak się okazuje idealnie do siebie pasują!
Wyszło naprawdę pysznie, na pewno jeszcze nie raz u nas zagości, chociaż dietetyczna nie jest (nie wszystko co pieczone jest dietetyczne:)))
Potrzebujemy:
makaron do lasagne
1 pomidora
1 laskę kiełbasy
1/2 cebuli
1/2 papryki
ser żółty (najlepiej sprawdzi się mozzarella, ale nie miałam, a chciałam zużyć goudę zalegającą w lodówce)
ser feta
1 jajko
2 listki świeżej bazylii
tłuszcz do podsmażenia
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na patelni. Kiełbaskę kroimy w plasterki i smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Bazylię kroimy w drobne kawałki i dokładamy do naszego dania. W tym czasie gotujemy też makaron.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie makaron i na to kładziemy 0,5 cm warstwę z sera feta. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu i układamy połowę tego, co przysmażyliśmy na patelni.
Warstwa makaronu i wbijamy jajko, które przykrywamy ostatnią warstwą makaronu. Na to wykładamy resztę z patelni i układamy ser żółty.
Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 10 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez pokrywki. Gotowe, smacznego!
Jajko ładnie się rozpływa, ale nie jest surowe:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/09/lasagne-z-fetakiebasa-i-jajkiem-inna.html