Wykonanie
Wiosna w pełni, chociaż dzisiejszy dzień to prędzej upalne lato :) Dookoła pojawia się mnóstwo świeżych i kolorowych warzyw, aż trudno przejść obok nich obojętnie. W taką pogodę najlepsze są lekkie i szybkie posiłki. Dlatego dzisiaj zaprezentuję Wam... krem z
cukinii i
marchewki z grzankami .Przepis pochodzi ze strony http://bibliasmakow.pl/zupa-krem-z-cukinii/Składniki:2-3 mniejsze
cukinie3
marchewki (ja użyłam z 5 mniejszych)
pietruszkabiała część
poraśrednia
cebulaokoło 750ml
bulionu (warzywnego lub drobiowego)1 łyżka
oliwy z oliwek1-2 łyżki
sosu sojowegosok z 1/2
cytrynyszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejpieprz
Marchewki i
pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy na niedużym ogniu ok 15 minut, następnie przekładamy do garnka, dodajemy
sos sojowy oraz
sok z cytryny. Dusimy ok 7-10min.Warzywa zalewamy
bulionem i gotujemy ok 10 minut. Dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej i przyprawiamy odrobiną
pieprzu. Całość miksujemy gładką masę. I gotowe.Podajemy z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.