ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Dziś w serii "Facet w kuchni" pochodzące z Włoch a dokładnie Wenecji Tiramisu!
Deser posiadający wiele zalet, między innymi: prostota wykonania czy też cudowny smak.
Składniki:
2 opakowania biszkoptów
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
150 g cukru pudru
Kakao do wypieków
Kawa rozpuszczalnej
Zanim sposób przygotowania, szybka anegdota! Gdy robiłem swoje pierwsze tiramisu zamiast kawy rozpuszczalnej dodałem kawę sypaną przez co wszyscy którzy spróbowali mojego deseru musieli pogodzić się z fusami po kawie między zębami :)
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy śmietankę (co ważne, musi być ona schłodzona) i miksujemy aż to ubicia. Następne dodajemy do ubitej już śmietany serek mascarpone, cukier puder i ponownie miksujemy aż to otrzymania jednolitej masy. W między czasie parzymy kawę i nasączamy nasze biszkopty. Gotowe biszkopty układamy na dnie naczynia w którym przygotowujemy nasze tiramisu. Na rozłożone biszkopty wykładamy część kremu i na to znowu nasączone biszkopty. Ilość warstw musicie uzależnić od naczynia w jakim przygotowujecie tiramisu. Gotowe tiramisu posypujemy posypujemy kakao, wkładamy na 2 godziny do lodówki i gotowe.
Pamiętajcie kawa rozpuszczalna, nie sypana :)!
Smacznego!
Śledź Nas na:
Źródło:http://sayyestothekitchen.blogspot.com/2015/10/tiramisu.html