ßßß Cookit - przepis na Muffinki z Inką i jabłkami

Muffinki z Inką i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kawę zbożową, szczególnie tą z dodatkiem mleka i cukru(jest produkowana od niedawna). Już od jakiegoś czasu szukam sposobności do zastosowania jej nie tylko jako napoju. Stąd zrodził się pomysł na muffinki z dodatkiem słodkiej Inki, kardamonu i kwaśnego jabłka. Smaki idealnie się uzupełniają i dzięki temu babeczki nie są ani za słodkie ani kwaśne.
Składniki:
250 g mąki
150 g cukru
3 łyżki syropu karmelowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
125 ml oleju
140 ml kwaśnej śmietany
1 jabłko pokrojone w kostkę
5 łyżek Inki 3 w 1
Mąkę, cukier, syrop, kardamon, proszek, jajka, olej, Inkę i śmietanę wymieszać mikserem na gładką masę. Pod koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać łyżką. Ciasto rozlewać do foremek i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/05/muffinki-z-inka-i-jabkami.html