Wykonanie
Zostało mi trochę puree z
batata do wykorzystania... Wpadłam na pomysł, by stworzyć z jego udziałem kluseczki jaglane z
cynamonem . Tak, więc zabrałam się do pracy. Wieczorem miksowałam, zaś rano lepiłam, gotowałam, smażyłam. Kluseczki podaję z słodkim karmelizowanym
bananem z
syropem klonowym na
oleju kokosowym, dorzucając je na patelnie, by same nabrały tej
słodyczy. Do tego jeszcze
orzechy włoskie i
mogę spokojnie rozkoszować się słodkim porankiem :) Tak mięciutkich kluseczek jeszcze nie
jadłam! (no chyba, że śląskie - te babcine, niezastąpione!)
batatowe kluseczki jaglane z
cynamonem karmelizowane z
bananem na
oleju kokosowym z
syropem klonowym podane z
orzechami włoskimisweet potatoe millet dumplings with cinnamon caramelized with
banana and coconut oil with maple
syrup served with walnuts
Składniki:- 3-4 łyżki
kaszy jaglanej- puree z połowy niewielkiego słodkiego
ziemniaka (ok. 2 łyżki)-
cynamon- 2 łyżki
mąki z tapioki BIO- łyżka
skrobi kukurydzianej-
olej kokosowy- łyżka
syropu klonowego- dojrzały
bananKaszę jaglaną ugotować wieczorem na wodzie, na sypko. Po ostygnięciu zmiksować dokładnie z
batatem oraz
cynamonem i wstawić na noc do lodówki. Rano połączyć z
mąką. Następnie formować okrągłe kluseczki. Gotować je na wodzie ok. 5-10 min. Po czasie wyciągnąć i dodać na patelnie, na której karmelizuję się
banan na
oleju kokosowym z
syropem klonowym. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Z
mąką z tapioki mam do czynienia pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zastanawiałam się nad tym jak ją wykorzystać i na pierwszy ogień poszły dzisiejsze kluseczki, aczkolwiek nada się ona świetniedo zagęszczania zup,
sosów, musów oraz
napojów. Może być również stosowana do przygotowania
kisieli,
puddingów,
budyni . Także jeszcze nie raz się tutaj pojawi. Jest całkowicie uniwersalna w smaku, zupełnie jak perełki z tapioki, które również używamy do
puddingu i sami nadajemy im smak. Poza tym, jest bardzo zdrowa, dlatego tym bardziej powinniśmy ją używać np. przyrządzając domowy
budyń, który będzie o wiele lepszą alternatywą od sklepowego. Więcej o niej znajdziecie na stronie firmy , a w najbliższym czasie postaram się dodać też parę przepisów z jej udziałem ;) Zakupu można dokonać tutaj ._____________________________________________________To takie miłe, gdy bliscy wiedzą jak sprawić, by na twarzy pojawił się uśmiech. Wywołała go z całą pewnością kochana Ciocia, która przyjechała z Niemiec na moją imprezę urodzinową. Poza tym,
masło z
nerkowców i laskowych, właśnie dzięki Niej, trafiło do mojej szafki :) Wie co dobre.Miłego dnia!