ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie kluseczki z jaglanej.

Mięciutkie kluseczki z jaglanej.

nazwa

Wykonanie

Zostało mi trochę puree z batata do wykorzystania... Wpadłam na pomysł, by stworzyć z jego udziałem kluseczki jaglane z cynamonem . Tak, więc zabrałam się do pracy. Wieczorem miksowałam, zaś rano lepiłam, gotowałam, smażyłam. Kluseczki podaję z słodkim karmelizowanym bananem z syropem klonowym na oleju kokosowym, dorzucając je na patelnie, by same nabrały tej słodyczy. Do tego jeszcze orzechy włoskie i mogę spokojnie rozkoszować się słodkim porankiem :) Tak mięciutkich kluseczek jeszcze nie jadłam! (no chyba, że śląskie - te babcine, niezastąpione!)
batatowe kluseczki jaglane z cynamonem karmelizowane z bananem na oleju kokosowym z syropem klonowym podane z orzechami włoskimi
sweet potatoe millet dumplings with cinnamon caramelized with banana and coconut oil with maple syrup served with walnuts
Składniki:
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej
- puree z połowy niewielkiego słodkiego ziemniaka (ok. 2 łyżki)
- cynamon
- 2 łyżki mąki z tapioki BIO
- łyżka skrobi kukurydzianej
- olej kokosowy
- łyżka syropu klonowego
- dojrzały banan
Kaszę jaglaną ugotować wieczorem na wodzie, na sypko. Po ostygnięciu zmiksować dokładnie z batatem oraz cynamonem i wstawić na noc do lodówki. Rano połączyć z mąką. Następnie formować okrągłe kluseczki. Gotować je na wodzie ok. 5-10 min. Po czasie wyciągnąć i dodać na patelnie, na której karmelizuję się banan na oleju kokosowym z syropem klonowym. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Z mąką z tapioki mam do czynienia pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Zastanawiałam się nad tym jak ją wykorzystać i na pierwszy ogień poszły dzisiejsze kluseczki, aczkolwiek nada się ona świetnie
do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni . Także jeszcze nie raz się tutaj pojawi. Jest całkowicie uniwersalna w smaku, zupełnie jak perełki z tapioki, które również używamy do puddingu i sami nadajemy im smak. Poza tym, jest bardzo zdrowa, dlatego tym bardziej powinniśmy ją używać np. przyrządzając domowy budyń, który będzie o wiele lepszą alternatywą od sklepowego. Więcej o niej znajdziecie na stronie firmy , a w najbliższym czasie postaram się dodać też parę przepisów z jej udziałem ;) Zakupu można dokonać tutaj .
_____________________________________________________
To takie miłe, gdy bliscy wiedzą jak sprawić, by na twarzy pojawił się uśmiech. Wywołała go z całą pewnością kochana Ciocia, która przyjechała z Niemiec na moją imprezę urodzinową. Poza tym, masło z nerkowców i laskowych, właśnie dzięki Niej, trafiło do mojej szafki :) Wie co dobre.
Miłego dnia!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/11/mieciutkie-kluseczki-z-jaglanej.html