Wykonanie
Zapomniane, a tak bardzo lubiane. Mam na myśli kluski lane ! Dosyć długo ich nie robiłam, a dziś przyszła tak silna ochota, że na śniadanie nie mogło być nic innego jak kluski na
mleku. Bezglutenowe, na
mące jaglanej oraz migdałowej, a do tego wegańskie - bez dodatku
jajka. Za to dodaję słodkiego
banana oraz świeże
daktyle . Całość na pysznym
mleku migdałowym i jeszcze podana z
migdałami . Nie brakuje tu też aromatycznych
płatków kokosowych oraz ostatnich sezonowych
malin . Najdelikatniejsze kluseczki jakie zrobiłam! :)
wegańskie
bananowo-
migdałowe jaglane kluski na
mleku migdałowym z świeżymi
daktylami,
płatkami kokosowymi,
migdałami oraz
malinamivegan
banana-almond millet dumplings with an almond milk and fresh dates served with coconut flakes, almonds and raspberries
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki ok. 50g (jaglana i migdałowa 2:1)- 1/2 dużego dojrzałego
banana- szczypta
sody oczyszczonej- szklanka
mleka migdałowego + trochę do ciasta- świeże
daktyle 1-2 lub suszone (nieco więcej)Wymieszać ze
sobą suche składniki. Dodać rozgniecionego
banana oraz trochę
mleka migdałowego do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany. Zagotować
mleko migdałowe z posiekanymi
daktylami i na średnim ogniu kłaść łyżeczką kluseczki z ciasta*. Gotować jeszcze przez ok. 2-3 min. Przelać do miski, podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!* Zasada jest taka: Jeśli chcemy zwarte kluski pływające w
mleku - nie mieszamy w ogóle i gotujemy na wysokim ogniu. Natomiast jeśli lubicie, tak jak ja, lekko budyniowatą konsystencję i w niej kawałki kluseczek to należy lekko je wymieszać, gdy już się gotują.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Przyszedł weekend. To już nie ten, w który leniwie leżałam w łóżku i czytałam książki... Chociaż? Teraz
będę "leniwie" leżeć w łóżku i uczyć się do szkoły :)Smacznej i
słonecznej soboty! :)