ßßß Cookit - przepis na - cynamon

- cynamon

nazwa

Wykonanie

691. kremowy budyń orzechowy i o zmianie.
Lubię wybierać proste smaki, proste dania. Z reguły smakują najlepiej. Zrobiłam dziś budyń - banalny pomysł, a jednak trochę odmieniony, jeszcze bardziej kremowy. Połączony z ricottą, słodkim miodem i aromatycznym cynamonem, a do tego wmieszane masło orzechowe . Z jabłkiem oraz granolą, więc chrupania nie zabrakło. Gęste, kremowe i jak to się mówi...otulające podniebienie :)
domowy budyń cynamonowo-orzechowy z ricottą podany z jabłkiem oraz granolą
homemade cinnamon-peanut butter pudding with ricotta served with apple and granola
Składniki:
- szklanka mleka sojowego + 1/3 szklanki (może być 1/4 - będzie gęstsze)
- łyżka i pół skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniczanej)
- cynamon
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka miodu nektarowo-spadziowego
- 125g ricotty
Szklankę mleka zagotować. Zaś 1/3 szklanki wymieszać z skrobią i miodem. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać resztę i dokładnie mieszać do zgęstnienia masy. Dodać cynamon. Na koniec wymieszać z masłem orzechowym oraz ricottą. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tak sobie wczoraj znowu rozmyślałam (chyba myślicielką zostanę, może by tak na filozofię? nieee to nie dla mnie!). To moje miejsce tutaj, choć niewielka część mnie i moje śniadania – zyskało na wartości i to w BARDZO dużym stopniu. Śmieję się sama z siebie przeglądając starsze posty, a to tylko jakiś rok temu. Może czasem wolałabym by znikł y... choć chyba dobrą, a przy tym zabawną, pamiątką będą i oznaką jak bardzo duże zmiany zaszły, przede wszystkim we mnie. Ot tak, znalazłam kolejny powód do szczęścia :)
Za oknem pogoda taka, że zostałabym najchętniej w łóżku, w nim zawsze przyjemnie. Szaro, deszczowo, aż nie chcę się wychodzić z domu... W każdym razie, pogodnego czwartku!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/05/691-kremowy-budyn-orzechowy-i-o-zmianie.html