ßßß Cookit - przepis na 295. z włoską nutą ;) i pierwszy w życiu taki wypiek !!

295. z włoską nutą ;) i pierwszy w życiu taki wypiek !!

nazwa

Wykonanie

Niedzielny poranek :) Nie wiem czemu, ale nigdy jakoś nie lubię tego dnia, może ze względu na to, że zazwyczaj nie mam co robić i jest on taki nudy i monotonny.
Dziś na pewno będę zajmować się szkołą. Wczoraj jakoś mi to nie poszło tzn. zrobiłam mniej więcej to co miałam, ale nie do końca na wszystko się nauczyłam - byłam zmęczona...po całym tygodniu naprawdę można to odczuć, tym bardziej jak zamiast dać sobie luzu dalej się coś robi - cała ja. Rano jeszcze stwierdziłam, że koniecznością jest zrobienie porządku w moim pokoju, więc doszło jeszcze sprzątanie.
Co jeszcze zrobiłam rano hmmm...? Upiekłam mój pierwszy w życiu chleb na zakwasie ! Jestem z siebie zadowolona, bo jest na prawdę pyszny. Zrobiony całkowicie bez żadnego przepisu, tylko z mojego własnego pomysłu. Od teraz będę jadła tylko własny, pachnący domowy chlebek! Polecam wszystkim, naprawdę warto ;)
Do śniadania trafiło też coś nowego... ricotta - czyli trochę włoskiej nutki. Przepysznie komponuje się z owsianką.
owsianka na mleku z jabłkiem, cynamonem, ricottą, migdałami i syropem klonowym
porridge with milk, apple, cinnamon, ricotta, almonds and maple syrup
Tak się zastanawiam ... dlaczego ja szybciej nie kupiłam ricotty , przecież ona jest taka pyszna !! Chyba teraz częściej będzie gościć w mojej lodówce :)
ZIARNISTY CHLEB NA ZAKWASIE (A'LA DARIA)
Grain sourdough bread
Pierwsze próbowanie chlebka, oczywiście na dwóch kanapkach się nie skończyło.
Pyszny i bardzo zdrowy = pełen ziaren, z chrupiącą skórką - po prostu: one of the best !! Mój autorski *-*
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie.
Phil Bosmans
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/04/295-z-woska-nuta-i-pierwszy-w-zyciu.html